Využite tieto praktické tipy na Vianoce
Všetko to začína už adventom. Pre našich predkov znamenal dobu stíšenia a pôstu, ktorý bol súčasťou duchovnej prípravy na Vianoce a pripravil na sviatky aj telo. Dokonale očistil tráviaci systém a zbavil ho toxínov. Človek bol potom nielen zdravší a menej unavený, ale mal aj lepšiu náladu. O pôste si môžete viac prečítať v našom článku: Pôst: Ako na neho? Návod deň po dni.
Adventný pôst
Pri pôste ste mohli jesť, ale nie všetko. Zakázané bolo hlavne mäso, to sa vôbec nesmelo objaviť na stole. Výnimku tvorili ryby. Typické pôstne jedlo predstavovala "pučálka". Naklíčený hrách sa namáčal celý deň a čakalo sa, až napučí. Ďalej sa osolil, okorenil a dal piecť do rúry. Aj vy si môžete urobiť o týchto Vianociach malú zmenu, aby ste svojmu telu odľahčili, rovnako ako to robili naši predkovia. Obmedzte konzumáciu tučného mäsa, bieleho pečiva a tučných syrov. Namiesto toho si doprajte dve porcie zeleniny navyše.
Najlepšie rady pre krásne Vianoce
Napíšte si zoznam
Pred každým nákupom si urobte dôkladný zoznam, čo kúpite, pretože to potrebujete. Nie preto, že to zrazu chcete. Všade na nás útočia výhodné vianočné ceny a reklamy presne zacielené tak, aby sme si tovar z obchodu odniesli (prípadne si ho objednali cez internet). Bez plánu tejto "masáži" neodoláte.
Nenakupujte hladní
Všimli ste si, že s prázdnym žalúdkom toho nakúpite asi tak raz toľko, ako keď to isté urobíte najedení? Preto heslo znie: Najedzte sa, ako popadnete nákupný košík. Odnesiete si potom skutočne len to dobré mäso a dobrú šunku, pre ktoré ste prišli.
Príprava pred nákupom
Nepomôže vám len vhodný výber potravín, ale tiež pár trikov na vás samotných. Rovnako ako pri jedle je lepší menší tanierik, pri nákupe je zase lepšia menšia predajňa aj nákupný košík. Tiež cestu po obchode si premyslite: prečo by vaše kroky mali viesť medzi sladkosti, slané pochutiny alebo sladké vody? Týmto regálom sa jednoducho vyhnite! Do peňaženky si dajte obmedzené množstvo financií, najlepšie nechajte doma platobné karty a berte len hotovosť. Aj to vás donúti pri nákupe počítať a nebrať bezmyšlienkovite nič, čo naozaj nepotrebujete.
Uchovávajte potraviny správnym spôsobom
Keď chcete kokos, orechy, mak alebo jadroviny skladovať dlhší čas, mali by ste ich uchovávať v chlade, suchu a tme. Obsahujú totiž 50 percent tuku, takže ľahko žltnú. Kokosu sa to stáva veľmi často. Pri nákupe si k nemu privoňajte, ak je možnosť, nemal by byť cítiť po mydle.
Nahraďte cukor korením
Pred regálom s práškovým cukrom sa zamyslite: "Naozaj potrebujem tri kilá?" Nepotrebujete! Množstvo použitého cukru znížte, ako to len pôjde. Nahraďte ho medom alebo napríklad sirupom z agáve, ktorý má navyše vyššiu sladivosť, a spotrebujete ho tak menej. Nezabudnite pridať do pečiva korenie - pravú vanilku, aníz, klinčeky alebo škoricu. Výraznej chuti tak docielite aj bez veľkého množstva pridaného cukru, navyše do seba dostanete z korenia látky, ktoré prospievajú zdraviu. Vyskúšať môžete aj cukrovinky zo sušeného ovocia, receptov je celý rad - napríklad sušené slivky plnené olúpanou mandľou a obalené v horkej čokoláde.
Múky mixujte
Klasické cukroví rovná sa kalorická bomba. Jednou z možností, ako jeho nutričné hodnoty vylepšiť, je nahradiť polovicu bielej múky múkou celozrnnou, napríklad špaldovú. Prečo polovicu? V upečenom pečive to nie je takmer poznať, takže nikto nebude mať žiadne výhrady. Vedľa špaldovej múky môžete vyskúšať aj ražnú, pohánkovú alebo kukuričnú. Pomer jedna ku jednej je tak akurát aj preto, že ak je celozrnnej múky viac, môže sa vám cesto počas spracovávania rozpadať. Pokiaľ chcete upiecť ešte zdravšie koláče, môžete do cesta pridať ovsené vločky.
Odľahčite šalát
Uberte na klasickej majonéze a prikúpte do zemiakového šalátu biely jogurt alebo napríklad kyslú smotanu. Tými potom majonézu nastavíte, alebo môžete majonézu vynechať úplne. Vyskúšať môžete aj sojanéza, obdobu majonézy zo sóje. Tradičný šalát môžete odľahčiť aj pridaním väčšieho množstva zeleniny.
Nezvyšujte si chuť k jedlu soľou
Soľ zaťažuje obličky, zvyšuje vylučovanie drahocenného vápnika a tiež krvný tlak. Nepriamo vedie aj k nadváhe, pretože je po nej väčšiu chuť do jedla. Soľ vo svojom jedálničku cielene obmedzujte už pri samotnom nákupe - tento rok kúpte o polovicu menej údenín, žiadne solené orechy ani chipsy. Údeniny používajte naozaj minimálne, stačí troška pre ovoňanie.
Zdravšia tradičná večera
Pre teplú kuchyňu je najlepší rafinovaný repkový olej. Má veľmi vysokú tepelnú stabilitu, takže sa neprepaľuje. Nielen, že je tepelne stabilný, ale na rozdiel od živočíšnych tukov neobsahuje cholesterol. Ak budete vyprážať, tak len krátko. Mäso dajte na rozpálenú panvicu s troškou oleja, rýchlo po oboch stranách osmažte a potom dopečte v rúre. Rýchlym osmažením sa zatiahne vrchná vrstva mäsa, takže nebude toľko nasávať olej. K dochucovaniu šalátu použite napríklad za studena lisovaný konopný olej alebo olej z vlašských orechov, prípadne olej olivový.
Dali by ste si rybu, ale nemáte radi to večné hľadanie kostí? Je tu predsa losos, úžasná pochúťka! Labužníci zase nedajú dopustiť na pstruha, proste ak chcete rybu, máte na výber. Rovnako tak s jej úpravou. Ak máte kontaktný gril, skúste si kapra zabaliť do alobalu, dať pod neho trochu cibule, paradajok a nechať ho na grile asi 10 minút. Nepotrebujete žiadny olej ani trojobal. Kapor pustí vlastnú šťavu a po desiatich minútach budete mať skvelé, šťavnaté a hlavne zdravé mäso. Chuť môžete navyše dodať bylinkami, k rybe sa hodia petržlenová vňať, rozmarín, bazalka, tymian, koriander, šalvia alebo kôpor.
Keď je nutné mať vyprážané rezne alebo rybu, potom ich po vypražení nechajte na obrúsku, ktorý odsaje prebytočný tuk, alebo ich krátko ponorte do horúcej vody, do ktorej sa tuk uvoľní. Pri vyprážaní je dôležité strážiť, aby sa tuk neprepaľoval a aby sa nepripaľovala ani strúhanka, ktorá sa do oleja uvoľní. Akonáhle vyprážate ďalšiu várku, najlepšie je olej vymeniť alebo z neho nenápadné omrvinky dôkladne odstrániť.
Pozor na alkohol
Najviac energie majú likéry, u ktorých odporúčame sledovať obzvlášť starostlivo skonzumované množstvo.
Čo je na Vianociach úplne najhoršie z hľadiska stravovania?
Múka a cukor, teda koláče, hneď potom tuky, a to hlavne majonéza. V prvom rade by sme každému odporučili jesť menšie porcie a hlavne sa hýbať. Stačí dlhé prechádzky. Skutočný zabijak sú koláče na večer a kombinácia minimálneho pohybu, veľkého množstva jedla a alkoholu. Na vine nie sú ale len tučné a sladké potraviny a alkohol, ale aj to, že len jeme a jeme. A bohužiaľ nie iba okolo Štedrého dňa, ale až do Nového roka. Potom je zase potrebné všetko dojesť, pretože vyhadzovať jedlo je predsa neprípustné.
Korenie podporí trávenie
S rozbúreným trávením pomôže fenikel alebo mäta (aj v podobe čajov), nadúvanie obmedzí tiež rasca alebo saturejka. Lepšie ako riešiť následky je neprejedať sa vôbec. Rozmyslite si, čo chcete ochutnať a čo si chcete dopriať. Snažte sa nekonzumovať potraviny, ktoré sú prepálené a zbytočne tučné.
Použiť maslo, alebo margarín?
Vhodnejšie než maslo sú kvalitné rastlinné oleje. Neobsahujú cholesterol a sú zdrojom cenných nenasýtených mastných kyselín. Rozhodne by sa maslu mali vyhnúť pacienti s diabetom 2. typu, ktorí sú oveľa viac než zdraví ľudia ohrození aterosklerózou (ukladaním tuku v stenách ciev). Maslo ale nemusíte zatracovať, dôležité ale je to s ním nepreháňať. Skúste zvoliť kompromis - niektoré druhy pečiva urobte z masla (napríklad klasické linecké) a tam, kde sú orechy, ktoré sú samy o sebe tučné, zvoľte radšej rastlinný ruk. V jednom recepte môžete oboje tiež kombinovať.
Myslite tiež na to, že maslo sa nehodí na vyprážanie alebo na akékoľvek iné úpravy, pri ktorých sa používa vysoká teplota. Na teplú kuchyňu je vhodné použiť ghí čiže topené maslo. Vydrží aj teploty cez 200 °C. Ak zvažujete, čo namazať na dopečenú bagetu k šalátu, odporúčame ju ľahko pokvapkať olivovým olejom extra virgin a maslo si šetriť napríklad na brokolicu varenú v pare, ktorej dodá naozaj skvelú chuť.
Ako nepribrať?
Pečte primerané množstvo cukroviniek a čo nezjete, tak ochotne rozdajte. Na návšteve zdvorilo ochutnajte, ale neprejedajte sa. Každý deň choďte aspoň na krátku prechádzku alebo robte nejaký šport (lyže, bežky, v posledných rokoch pokojne aj bicykel).
Je vám často zima? Zahrejte sa týmito korením
Škorica
Už v dávnych dobách sa užívala nielen v kuchyni, ale aj ako liek - má vysoký obsah látok, ktoré pôsobia ako dezinfekcia a prírodné antibiotikum. Tvorí preto aj základ rôznych zábalov a mastí na prehriatie klubov a svalov, býva tiež súčasťou liečivých náplastí.
Zázvor
Zázvor má výrazné liečebné a zahrievace schopnosti. Proti nachladnutiu je neoceniteľný zázvorový čaj s prídavkom medu a citrónu. Nielenže prehreje, ale aj dezinfikuje.
Klinčeky
Patrí medzi najstaršie druhy korenia vôbec, asi si bez neho ani neviete predstaviť hruškový kompót alebo varené víno. Len trochu opatrne s ním, aby ste predišli nadúvaniu.
Kardamom
Kardamom patrí do čeľade zázvorovitej a je pôvodom z Indie. Ako korenie sa používajú sušené struky, ktoré sa pridávajú do čajov alebo punč, v mletej podobe ho nájdete v celej rade múčnikov. Chuťovo je podobný zázvoru.
Nechcete byť na Vianoce sami? Zaregistrujte sa na online zoznamke!
[Lil]