Prekonajte závislosť na nezdravom jedle!
Istá pani na internetových stránkach o jedle napísala: "Je to začarovaný kruh! Milujem fast food. A najradšej mám McDonald. Pred nejakou dobou som v ňom prestala jesť a schudla 4 kilá. Tak som si dovolila chodiť do neho raz týždenne. A teraz sú kilá späť a ja si nedokážem predstaviť, že by som sa jedlá z McDonaldu vzdala! " Mnoho ľudí jej odpovedá, že má rovnaký alebo podobný problém - sú závislí na jedle z rýchleho občerstvenia, cukru, chipsoch alebo sladkom pití.
Je to relatívne nový fenomén, ešte pred pred niekoľkými rokmi sa nevedelo, že niečo podobné existuje. Posledné výskumy ukázali, že nezdravé jedlo môže na telo pôsobiť podobne ako drogy alebo alkohol.
Prečo sa prejedáme?
V ľudskom tele je bielkovina, ktorá nám hovorí, že už sme mali dosť a môžeme prestať jesť. Volá sa leptín. Informácie o tom, že sme plní, sa do hlavy len tak nedostane. Moderné jedlá totiž nútia telo k nadprodukcii inzulínu, ktorý leptín blokuje. Inzulín slúži k redukcii hladiny cukru v krvi. Tieto cukry ale z tela nemiznú, ukladajú sa do tukov. Potom sa v nás hromadia a mozog má stále pocit hladu, aj keď telu to už dávno stačilo. Ako proti tomu bojovať?
Jedzte pomalšie, menšie porcie a jedlo si vychutnávajte. Dáte tak telu čas uvedomiť si, že už má dosť. Ľudský mozog má tzv. centrum odmien. To vysiela signály blaha do tela zakaždým, keď pre svoje telo urobíte niečo dobré - zacvičíte si, s niekým sa pomilujete alebo sa dobre najete. Má to ale jeden háčik. Keď toto centrum preťažíme určitým signálom - v tomto prípade príjmom nezdravého jedla -, tak nás začne odmeňovať menej a menej.
Tým sa ale nezmenšuje naša túžba po blaženosti, ktora sa nám predtým dostávala. Preto jeme viac a viac. Lenže to nepomáha a nám je z toho nakoniec zle. Rovnako ako je to s alkoholom, fajčením a drogami.
Ste závislí?
Zatiaľ nie je možné medicínsky preukázať, či je niekto závislý na jedle. Môžete si teda skúsiť aspoň istý psychologický test. Medzi najčastejšie symptómy závislosti na jedle patria tieto: Túžite po určitom jedle, aj keď nemáte hlad a pred chvíľou ste mali zdravé jedlo. Keď sa pustíte do vytúženého jedla, zjete ho oveľa viac, než ste pôvodne plánovali. Často dokonca skončíte úplne preplnení. Cítite vinu, že ste zase jedli svoje obľúbené nezdravé jedlo, ale čoskoro si ho dáte znova.
Občas si hľadáte výhovorky, prečo by ste mali jesť to, po čom túžite. Skúšali ste prestať jesť svoje obľúbené jedlo - prípadne ste si dávali pravidlá, ako často ho môžete jesť, ale zlyhali ste. Snažíte sa pred druhými skrývať, že jete nezdravé jedlo. Aj keď priberáte alebo máte zdravotné problémy, cítite, že sa svojho obľúbeného jedla vzdať nedokážete. Ak sa v niečom z toho spoznávate, možno ste potravinový "závislák".
Ako sa zbaviť závislosti
Najlepšou cestou, ako sa zbaviť závislosti na nezdravom jedle, je prestať ho jesť úplne. Akonáhle toto pravidlo raz porušíte, chémia vo vašom tele sa dá do pohybu a závislosť je späť. Tak sa to má s cigaretami, alkoholom aj s jedlom. Samozrejme zo svojho jedálnička nemusíte vyškrtnúť všetky nezdravé jedlo (aj keď by vám to rozhodne neuškodilo). Stačí vyškrtnúť tie, ktoré vás trápia.
Odvykaciu kúru si rozdeľte do niekoľkých krokov. Najskôr si na papier spíšte, na čom všetkom ste závislí. Spoznáte to ľahko, stačí si znovu odpovedať na otázky z predchádzajúcej časti. Uvedomte si, prečo sa chcete závislosti zbaviť. Niekto chce schudnúť, niekto sa chce cítiť lepšie a iný napríklad dôjde k názoru, že mu vlastne závislosť až tak veľmi nevadí. Ak si nie ste istí, spíšte si na papier zoznam pre a proti.
Stále nie ste rozhodnutí? Potom sa do toho nepúšťajte, nemalo by to zmysel. Nič neuponáhľajte. Ak ste závislí na niečom, čo jete každý deň vo veľkom množstve (pre väčšinu ľudí je to napríklad cukor), mohlo by vás jeho prudké vysadenie odrovnať. Lepšie je postupne znižovať denné dávky a nechať telo, nech si zvykne. Úplne jedlo vysadíte až po niekoľkých týždňoch.
Plánovaním k cieľu
Naplánujte si, čo budete jesť. Kupujte zdravé suroviny. A nájdite si niečo zdravé (alebo aspon menej škodlivé), čo máte naozaj radi a čo vám pomôže zahnať chuť na nezdravé jedlo. Snažte sa tiež variť si jedlo dopredu a berte si ho so sebou do práce. Vďaka tomu prestanete zaháňať hlad vo fast foodoch. Ak ste si jedlo nestačili pripraviť, skočte si radšej do reštaurácie alebo si v obchode kúpte nejaké ovocie a zeleninu.
"Zobte" zdravo. Ak máte potrebu niečo stále ujedať, skôr než po zemiačikoch siahnite po hrozienkách, lieskových orieškoch, mandliach alebo brusniciach. Nesnažte sa zároveň schudnúť, na to si musíte počkať niekoľko mesiacov. Prekonanie závislosti je dosť namáhavé samo o sebe. A hlavne, neberiete to ako trest! Naopak, sústreďte sa na pozitívne pocity, ktoré vám to prináša. Vaše telo sa cíti lepšie, máte viac energie a žijete lepší život.
Zbaviť sa závislosti totiž nie je ľahké. Možno sa vám to hneď na prvýkrát nepodarí. V jednom okamihu podľahnete pokušeniu a znovu sa zahryznete do svojej obľúbenej dobroty. A ako keď luskne prstami, túžba bude späť. Dôležité je sa nevzdávať.
Bojujte, skúšajte to znova a netrestajte sa za zlyhanie. Nebojte sa obrátiť sa s prosbou o pomoc na svojich blízkych - určite vás radi podporia.
Zákon závislosti
Ak osobe závislej na určitej látke túto látku podáte znova, okamžite sa v jej tele vytvorí opätovná chemická závislosť. Tak znie prvý zákon závislosti. Vysvetlíme si ho na príklade bývalého fajčiara. Už rok nemal cigaretu a jeho telo prestalo byť závislé od nikotínu. Akonáhle si ale znovu potiahne z cigarety, telo na nikotín zareaguje a závislosť sa obnoví. S alkoholom, drogami alebo nezdravým jedlom sa to má rovnako.
Chuť do jedla držte na uzde!
Ak hľadáme diétu, ktorá by upevnila naše zdravie, musíme vziať do úvahy metabolizmus potravín a látky vyskytujúce sa v jedle. Veľmi dôležitú úlohu tu pritom zohráva aj psychika slasti a s ňou úzko spojená pevná vôľa. Metabolizmus začína tráviacim procesom v ústach. Vieme, že niektoré diétne systémy, napríklad makrobiotika, veľmi dbajú na to, aby strava bola dokonale rozžutá. Je zaujímavé, že dôkladné spracovanie potravy nie je podstatné len z hľadiska trávenia, ale ústa sú pokladané aj za začiatok energetickej trubice, ktorou potrava prechádza.
Práve v ústach už môže do ľudského organizmu vstupovať veľa informácií a podnetov. Krvný obeh je priamo napojený na mozog, a teda všetky informácie prúdia priamo do mozgu. Potravu je dobré rozomlieť niekoľkými desiatkami uhryznutí. Ak by ľudia boli schopní tohto procesu, zmenšilo by sa percento obéznych jedincov, pretože človek zje ďaleko menej potravy, ako keď hltá. Psychika slasti je však tak zradná, že človek prirodzene ponáhľa, aby príjemného pocitu dosiahol čo najskôr.
Problémy s trávením
V žalúdku začína už mimovoľný tráviaci proces naštartovaný žalúdočnými kyselinami. Postupne sa pridávajú fermenty pankreasu, žlč a predovšetkým mikrobiálna flóra, ktorá v hrubom čreve zabezpečuje veľkú časť tráviaceho procesu. Ak je tráviaci proces narušený, potrava je nedokonale rozložená, nevstrebávajú sa z nej potrebné vitamíny a stopové prvky. To je prvý krok k zlému metabolizmu.
Potraviny sa vstrebávajú cez stenu čreva, kde dochádza k rozkladanie na častice, ktoré sú pre organizmus prijateľné. Neexistuje žiadna potravina, ktorá by sa mohla dostať beztrestne priamo do krvného systému, okrem alkoholu a niektorých jednoduchých cukrov. Na ďalšom metabolickom procese sa podieľa predovšetkým pečeň, v ktorej za deň prebehne obrovské množstvo enzymatických reakcií. Bez problémov to ale rozhodne nie je - v tak zložitom enzymatickom kolosu musí zákonite dochádzať k poruchám.
V ďalších metabolických pochodoch hrajú zásadnú úlohu niektoré hormóny, napríklad inzulín, glukagón, hormón štítnej žľazy a ďalšie látky, ktoré kolujú v krvnom systéme. Kapacita týchto procesov je obmedzená, a čím je človek mladší, tým ju má väčšiu. Je však potrebné si uvedomiť, že potrava prináša do organizmu aj rad škodlivých látok. To je dôvod, prečo sa veľkí jedáci nedožívajú príliš vysokého veku.
Zaujímať by nás mala predovšetkým jedna konkrétna potravina - pšenica. Príčiny väčšiny problémov nespočívajú v jej vlastnostiach, ale v tom, že ju ľudstvo povýšilo na prvú z prvých. Navyše sa táto obilnina začala vymílat, čím v nej vzrastá podiel škrobu a bielkovín. Množstvo konzumovaného jedla, ktoré v modernej dobe kriticky prevyšuje množstvo konzumovaného kedykoľvek v histórii, je veľkým problémom, pretože enzým, ktorý pracuje v stene tlustného čreva, na všetko skrátka nestačí.
V organizme potom zostáva zle metabolizovaný gliadín, ktorý je pre ľudský organizmus jedovatý a postupne nás zabíja.
Plánujte, zbavujte sa závislosti a ak nevidíte žiadne pozitívne výsledky, skúste zvážiť odbornú pomoc. Hľadajte odborníkov vo svojom okolí, nachádzajú sa v celej Slovenskej republike.
[ivi]