Čokoláda
Čokoláda je skutočne návyková. A viete prečo? Keď si dáte sladké s vysokým obsahom tuku, váš mozog získa pocit šťastia. Sladké a mastné potraviny spôsobujú v mozgu uvoľňovanie serotonínu, ktorý pomáha stabilizovať vaše nálady a odvrátiť depresie. A pretože tieto potraviny aktivujú centrá slasti v mozgu, štúdie ukazujú, že ľudia sa môžu stať závislí na cukru a tuku v potrave, ktorú jedia. Jedenie čokolády môže dokonca vykazovať podobné známky správania ako u narkomanov, keď majú svoje abnormálne nálady.
Aké sú dôvody, prečo siahame po čokoláde
- vaša intenzívna túžba
- strata kontroly nad objektom tejto túžby
- ak máte nejaké trápenie
- je to zakázané v rámci nejakej diéty či stravovania
Aké sú druhy čokolády?
V dnešnej dobe je na trhu veľa čokolád. Môžete ich kúpiť s veľa percentami kakaa, s chilli, orieškové, s náplňou a mnoho ďalších druhov. A viete, že biela čokoláda vlastne skoro čokoláda nie je? Je to len osladený a ochutený stužený tuk. V tejto cukrovinke je len kakaové maslo. Neobsahuje žiadne kakao, a preto je svetlá.
Čokoláda a pokožka
Nedávny prieskum preukázal pozitívne účinky na pokožku u ľudí, ktorých jedálniček je bohatý na kakaové polyfenoly, v porovnaní s ľuďmi, ktorí čokoládu nejedia. Napríklad výrazne lepšie tolerujú UV žiarenia, čím je ich pokožka lepšie chránená pred slnečným žiarením. Zlepšené prekrvenie pokožky a antioxidačný účinok polyfenolov bojuje proti voľným radikálom a odsúva nástup vrások.
V priebehu vekov slúžila čokoláda vždy ako potravina a aj ako liek. Počas posledných šesťdesiatich rokov mnohé vedecké štúdie potvrdili jej výhody pre zdravie, predovšetkým pre zníženie kardiovaskulárnych ochorení a pre silu látky, ktorá prináša potešenie. Neexistuje vôbec žiadny dôvod, prečo by si mal človek odopierať svoju túžbu po čokoláde. Ako upokojujúca potravina vďaka svojim prospešným vlastnostiam v nás uvoľňuje pocit pohody. Môže byť a mala by byť zahrnutá do vyváženého denného jedálnička.
Recept na odskúšaný pravý newyorský cheesecake
Budeme potrebovať
Na korpus
Maslo - 125 g
Mäkký tvaroh - 750 g
Plnotučné mlieko - 380 ml
Práškový cukor - 60 g
Biela čokoláda - 380 g
Vanilkový lusk - 1 ks
Na ozdobu
Tmavá čokoláda
Svetlá čokoláda
Postup prípravy
- Sušienky rozdrvíme. Bielu čokoládu nasekáme najemno a práškový cukor preosejeme. Z vanilkového lusku oddelíme dreň, ktorú budeme potrebovať na prípravu náplne.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C. V hrnci rozpustíme maslo a vmiešame nadrvené sušienky. Vtlačíme ich na dno pripravenej koláčovej formy a pečieme 12 minút. Dáme bokom vychladnúť.
- Na náplň si dáme rozpustiť kúsky čokolády s mliekom do ohňovzdornej misky nad nádobu s mierne vriacou vodou. Keď sa čokoláda rozpustí, ručným šľahačom ju jemne premiešame, aby sa do nej nedostal vzduch. Necháme vychladnúť a občas premiešame, aby sa na povrchu netvorila škrupina.
- Medzitým si zmiešame tvaroh, vanilku a práškový cukor na krém. Vmiešame polovicu čokoládovej zmesi a potom jemne vmiešame zvyšok. Vlejeme do formy a uhladíme povrch. Necháme aspoň 6 hodín v chladničke.
- Ostrým nožom opatrne uvoľníme odnímateľný prstenec a odstránime ho. Newyorský tvarohový koláč položíme na servírovací tanier a ozdobíme čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.
Čokoládová kúpeľ
Chcete doma zažiť poriadny relax? Potom si urobte čokoládovú kúpeľ. Rozhodne nebude potrebovať kilá čokolády na rozohriatie, ale len 90gramov.
1 hrnček neparfumovanej peny (vhodná je aj pena detská)
1/3 hrnček nesladeného sójového mlieka
90 g tmavej čokolády
Ohrejte sójové mlieko, pridajte nastrúhanú čokoládu a miešajte na teplom sporáku, až dôjde k dôkladnému premiešaniu. Zmes však nesmie prísť do varu. Nechajte vychladnúť a pridajte do neparfumovanej peny. Po vychladnutí dajte pod tečúcu vodu a užívajte si skvelú čoko-kúpeľ.
zdroj:http://recipes.howstuffworks.com/chocolate-addictive.htm
http://www.nejlepsi-cheesecake.cz/tag/pravy-americky-cheesecake/
[kač]