Bojujme korením a bylinkami
Kurkuma - bojovník proti mŕtvici aj rakovine
Fanúšikom ázijskej kuchyne ju nemusíme predstavovať - ostro žlté korenie je súčasťou nejedného indického pokrmu. Okrem typickej chuti a vône, pripomínajúca mix pomaranča a zázvoru, je ale kurkuma doslova superpotravina a zlatým štítom proti chorobám.
Kurkuma, niekedy nazývaná aj indický šafrán, sa vyrába varením a následným sušením podzemku kurkumovníka dlhého. U nás ju môžeme zohnať vo forme prášku buď samostatnú, alebo ako súčasť koreniacich zmesí, napríklad najznámejšieho indického kari. Ak ju ešte nemáte, vyrazte po prečítaní tohto textu do najbližšieho supermarketu alebo špecializovaného obchodu s korením, pretože v aprílovom počasí sa bez nej rozhodne nezaobídete. Podľa ajurvédskeho lekára Davida Freja by totiž mala byť nevyhnutnou súčasťou slovenského jedálnička, hlavne v chladnejšom období.
Telo totiž prirodzene zahrieva, pôsobí proti mikróbom, vírusom a kvasinkám alebo pri bolestiach v krku. To je ale len začiatok. Kurkuma si dokáže poradiť s celou radou telesných aj duševných ťažkostí.
Najsilnejší antioxidant
Za jej preukázateľnými úspechmi stojí takmer rovnomenný polyfenol, kurkumín. Je to jeden z najsilnejších antioxidantov, teda bojovníkov proti voľným radikálom. Ten je dokonca päťkrát silnejší ako vitamín E, ktorý sa nachádza napríklad v mlieku alebo mäse. Okrem toho, že kurkumín pôsobí s kadejakou virózou a nachladnutím, má nezastupiteľnú funkciu v boji proti rakovine. Pomáha totiž obnovovať imunitu. Podľa štúdie amerických vedcov sa tak deje preto, že kurkumín zvyšuje produkciu bielkovín.
Tie sú následkom rakovinového bujnenia ničené, a tým pádom klesá aj obranyschopnosť organizmu. Za konzumáciu kurkumy nám poďakujú aj naše srdce a cievy. Zlepšuje totiž prietok krvi a zabraňuje krvným zrazeninám. Navyše je prirodzeným tlmičom bolesti a dokáže sa postarať aj o zlepšenie pleti. Odborníci tiež uvažujú o tom, že by toto korenie mohlo byť účinnou prevenciou Alzheimerovej choroby alebo mozgovej mŕtvice. Staršie generácie Indov, na ktoré vedci zamerali svoje výskumy, totiž týmito "západnými" chorobami takmer netrpia.
Spaľovač tukov aj negatívnych energií
Kurkuma je ale predovšetkým nenásilným pomocníkom pri chudnutí, pretože pomáha s trávením ťažších pokrmov, ako sú mäso, vajcia alebo orechy. Jej zložky umožňujú to, aby sa nám v tele neukladali tuky. A ako je to s tým čistením duše? Podľa Davida Freja pôsobí kurkuma nielen v rovine telesnej, ale aj duchovnej.
Vie vyrovnať naše energetické centrá, teda nám známe čakry. Navyše vraj uľahčuje napojenie s univerzom a vecami medzi nebom a zemou. Nech už ale chcete pôsobiť na telo alebo na dušu, tymto korením rozhodne nič nepokazíte. Môžete si z neho pripraviť napríklad indické karí alebo ho pridávať do ostatných pokrmov. Výborne sa hodí k ryži, do polievok a najrôznejších omáčok. Používa sa aj na nakladanie mäsa, napríklad s jogurtom alebo kyslou smotanou.
Viete, že...
Ženy a dievčatá v niektorých častiach Indie si oplachujú vo vode s kurkumou tvár. Tá totiž zanecháva zlatistú žiaru a chráni pleť pred akné a podobnými kožnými problémami, reguluje činnosť mazových žliaz, zlepšuje prekrvenie, podporuje tvorbu kolagénu, a tým prispieva k regenerácii kože.
Sladký koreň sladkého drievka
Hlboko do histórie siaha pestovanie sladkého drievka, byliny z čeľade vikovitých. Zázračný koreň, ľudovo zvaný sladké drevo, je v skutočnosti podzemok rastliny, ktorý podnecuje od pradávna rešpekt.
Zahustený extrakt zo sladkého drievka, známy ako pendrek, nie je využívaný len v potravinárskom a cukrárskom priemysle, ale má oveľa významnejšie funkcie. Jeho liečivé účinky vás možno prekvapia. Žuvanie koreňa prospieva k očiste dutiny ústnej a zároveň ako prevencia zápalu ďasien. Úspešne sa používa pri liečbe zápalových ochorení. Sladké drievko je typické dlhým vláknitým hlavným koreňom s početnými vedľajšími koreňmi a plazivými vláskami. Rastlina dorastá do kríka vysokého asi 1,5 m, s bledo zelenými listami.
Pôvodom pochádza z blízkeho Orientu. Arabskí lekári ho používali aj ako preháňadlo, na liečbu žalúdočných vredov, ochorenie žlčníka a obličiek.
Opojenie sladkého drievka
Drogou je už spomínaný sladký aromatický koreň z trojročných až štvorročných rastlín, ktorý sa zbiera v období od septembra do októbra. Necháva sa niekoľko dní fermentovať a suší sa prirodzeným teplom v tieni, alebo umelým teplom do 40 stupňov celzia. Sladké drievko v sebe skrýva mnoho účinných látok, ako sú glykozidy, silice, triesloviny, cukry, flavonové a fytoncídne látky, ktoré pomáhajú udržiavať priechodnosť ciev. Podporuje tiež obranyschopnosť organizmu, pomáha pri črevných ťažkostiach, posilňuje pankreas, poskytuje úľavu pri dýchacích problémoch, dobre rozpúšťa hlien a napomáha odkašliavaniu.
Prítomnosť kyseliny glycyrizinovej spôsobuje sladkú chuť koreňa. Táto látka je päťdesiatkrát sladšia ako trstinový cukor. Obsah glycyrrhizinu v koreni sladkého drievka je nestály a počas roka silno kolíše. Odvar drogy je močopudný, pije sa po dúškoch. Môže sa užívať aj vychladený po jednej lyžici každú polhodinu. Drogu je pritom potrebné užívať s istou opatrnosťou. Sladké drievko mierne zvyšuje krvný tlak, nie je preto vhodné ju používať dlhodobo. Nekontrolované užívanie môže spôsobiť zadržiavanie sodíka a zníženie hladiny draslíka v tele.
Liečivá sila čaju
Máte radi čaj? Oslaďte si ho sladkým drievkom. Nemôže byť nič jednoduchšie ako vhodiť kúsok koreňa do čaju. Korene sa lúpu, aby sa odstránil akrylový povrch, ktorý nemá práve lahodnú chuť. Ide použiť aj sušené. Čaj so sladkým drievkom ale nepite denne, maximálne trikrát týždenne! Je to výborná prevencia proti dýchacím ochoreniam a na zlepšenie dýchania pri zdĺhavých dýchacích ťažkostiach. Zároveň tým prospejete odhlieňování organizmu. A kto má kožné problémy, môže vyskúšať aj sladkého drievka tinktúru.
Pripravte si tri deci šedesiatpercentného liehu a jednu lyžicu drveného koreňa sladkého drievka. Tú liehom prelejte a nechajte 14 dní na teplom mieste vylúhovať. Použite fľaštičku od uhoriek s viečkom a denne ju pretrepávajte. Po dvoch týždňoch obsah preceďte, nalejte do inej sklenenej fľaše a uchovávajte v tme. Užíva sa trikrát denne 15 kvapiek, pravidelne po dobu štyroch až šiestich týždňov.
Viete, že...
Moderná medicína skúma aj protirakovinové liečebné účinky sladkého drievka. Pozitívne vplyvy na aktivitu imunitného systému, istým podielom na detoxikáciu organizmu, je sladké drievko vynikajúcim variantom prevencie tejto choroby a všetkých chorôb vôbec.
Eleuterokok ostnatý
Ostnatý ker dorastajúci výšky troch metrov z skupiny arálkovitých sa u nás pestuje zriedkavo na záhradkách. V prírode sa vyskytujú na Sibíri, v severnej Číne, severnej Kórei a v severnom Japonsku. Rastie do nadmorskej výšky do šesto metrov nad morom na vlhkých, slnečných miestach a v riedkych, ihličnatých lesoch. V starej Číne ho v dávnej minulosti najčastejšie používali v kombinácii s koreňom vitodata tenkolistého či s plodom dulovca čínskeho ako významné tonikum pri únave, artritíde a bolestiach v krížoch.
Stredom záujmu sa stal v päťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy vo vtedajšom Sovietskom zväze hľadali náhradu za ťažko dostupný ženšen. Po početných úspešných výskumoch sa potom jeho pestovanie rozšírilo po celom Rusku a dostalo sa aj do Európy. Vzhľadom k jeho liečivým účinkom podobným ženšenu sa začal ľudovo nazývať sibírsky ženšen a podľa ostňov čertov ker. Koreň obsahuje draslík, fosfór, vápnik, železo, horčík, mangán, zinok a selén a veľmi účinné eleutherosidy A až G.
Užívajte ho vo forme odvaru (1 polievkovú lyžicu nadrveného koreňa varte 5 minút v 500 ml vody), ďalšou možnosťou je liehová tinktúra 2x denne pred jedlom ráno a napoludnie 30 až 40 kvapiek. Eleuterokok patrí medzi najvýznamnejšie harmonizátory, zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti stresu, fyzickej a psychickej únave. Pomáha pri liečbe rakoviny najmä prsníka, žalúdka, ústnej dutiny, vaječníkov, zmierňuje nežiaduce účinky chemoterapie. Čistí organizmus po otrave olovom a škodlivými exhalátmi z ovzdušia, je vhodný aj pre ľudí, ktorí pracujú s toxickými látkami.
Zvyšuje odolnosť organizmu voči nepriaznivým vplyvom prostredia. Ďalej pomáha pri srdcovej arytmii, zlepšuje prekrvenie srdcového svalu a zásobovanie mozgu kyslíkom. Účinne pôsobí pri syndróme bieleho plášťa. Tu je vhodná kombinácia so srdcovníkom všeobecným. Eleuterokok znižuje tiež hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posilňuje šľachy a kosti, odstraňuje opuchy, potláča depresie a zlepšuje kvalitu spánku, povzbudzuje činnosť štítnej žľazy. Funguje ako afrodiziakum, používa sa aj pri neurasténii, doliečovaní infekčných chorôb, proti vírusom, pri prepracovanosti, vyčerpaní a počas rekonvalescencie po ťažkých operáciách.
Pri užívaní antibiotík s koncovkou -mycin sa pridaním eleuterokoku účinok týchto liekov zvýši.
Tento ker nie je náročný na pestovanie, potrebuje len viac slnka a vlhkú pôdu. Korene žnite tretím rokom, a to maximálne tretinu z kríka, aby ste ho nezničili. Po vykopaní ich očistite od hliny, opláchnite vodou a pozdĺžne rozrežte. Sušte ich pri teplote 65 až 70 stupňov celzia. Eleuterokok je zložité vypestovať zo semien, pretože majú zlú klíčivosť ako väčšina aralkovitých. Možnosťou je množenie koreňovými odkopkami a sadenicami na začiatku vegetácie koncom júna, ktoré zakorenia v tieni za nie príliš vysokej teploty v agroperlite po ošetrení vhodným stimulátorom.
Hojivá masť
Koreň eleuterokoku sa užíva aj zvonka, najčastejšie vo forme masti. Vyrobíte ju z prášku koreňa alebo z 20 ml extraktu na 100 ml tuku. Táto masť pomáha pri ekzémoch, lupienke a poškodeniu kože.
Dostatok všetkých minerálov a vitamínov je pre správne fungovanie vášho tela aj organizmu nevyhnutné. Neokrádajte ho teda. Odbornú starostlivosť môžete nájsť v Košiciach, Banskej Bystrici, Prešove.
[ivi]